2011. december 22., csütörtök


Kalcium: Hiánya: angolkórt, csontlágyulást, csontritkulást okozhat.
Kalciumból található a legtöbb a szervezetben. A foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért. Magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez, az idegek és izmok egészségéhez. Támogatja az idegrendszert, különösen az idegingerületek átadását. Részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos stressz ellen, gyulladásos hajlam ellen, allergiára, egyes izomcsoportok görcsére, hát- és derékfájásra. Csökkent vércukorszint esetén is érdemes fokozni a kalcium bevitelt. A kalcium pótlására szerves (lehetőleg kelát : Strong Bones, Strong Bones Plus, Power Mins) kötésű készítmény a legalkalmasabb. D-vitaminnal kell a beépüléséhez, ha magnéziummal együtt szedjük, akkor a kalcium magnézium aránya 2:1 legyen.

Kálium: Hiánya: folyadék felhalmozódást eredményez  a szervezetben, ödémát, alacsony vércukorszintet okozhat.
A kálium a nátriummal együtt szabályozza a szervezet vízegyensúlyát, a szívritmust és az idegek és izmok zavartalan működését. Bevitelével csökkenthető a magas vérnyomás, segíti a salak és méreg anyagok kiürülését, enyhíti az allergia tüneteit, ill. javítja a szellemi teljesítményt, mivel oxigént juttat az agyba. Káliumveszteséget okoz az alacsony vércukorszint (szénhidrát szegény diéta), tartós hasmenés és éhezés, tartós stressz, rendszeres alkohol, kávé és édesség fogyasztás, vízhajtó gyógyszerek szedése.

Kobalt: Hiánya: vérszegénységet okozhat.
Alkotórésze a B12-vitaminnak. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. A vegetáriánusokra jellemző, hogy kialakulhat a hiánya.

Króm: Hiánya: cukorérzékenységet, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet, érelmeszesedést, szívbetegséget, növekedési zavarokat okozhat.
Az inzulinnal együtt elengedhetetlen része a szénhidrát anyagcserének, segít eljuttatni a szervezetben a fehérjéket oda, ahol szükség van rájuk. A króm erősíti az inzulinhatást, serkenti a cukor anyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja a fehérjeszintézist. Ennek következtében a szervezet gyorsabban regenerálódik, nő a teherbírása és a teljesítőképessége. Fokozódnak a krómhiányos tünetek azoknál, akik sok egyszerű cukrot fogyasztanak. Pótlására  a krómpikolinát a legalkalmasabb (Power Mins). Étkezés előtt egy fél órával érdemes bevenni. Cukorbetegeknek hasznos lehet a króm adagolás, sűrűbb vércukorszint ellenőrzés mellett, DE nem helyettesíti a diétát, inzulin és antidiabetikumos kezelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése